Lite om träslag

Eftersom trä är ett levande material och kan se olika ut från leverans till leverans är dessa bilder bara en indikation på utseendet.

Bilderna är tagna med Copyright från Fanerkompaniet

Ask Har en vit/gulvit ytved och en gulbrun/brun kärna. Är resistent mot syra och är hårt, segt och har goda hållfasthetsegenskaper
Björk Ytveden och kärnan är båda vitgula till färgen. Ibland kan en mörk inre kärna förekomma. Björk är relativt lätt att bearbeta och är böjbart.
Furu Ytveden är ca 3-5 cm bred och är gulvit medan kärnveden går i rödbrunt. Ådringen är markerad och ger ett vackert utseende.
Körsbär Ytveden är smal och vitgul till rosa. Kärnan är gul till rödbrun. Körsbär har tydliga årsringar och är ganska hårt men är relativt böjbart och elastiskt.
Mahogny Ytveden är ca 5 cm bred och grågul och används normalt inte. Kärnveden är däremot vackert rosa men övergår till rödbrunt i torrt tillstånd.
Kvistig Furu

Teak Teak har smal grågul ytved och när kärnan är nysågad är den gyllenbrun/grönaktig men övergår vid luftkontakt till ljusbrun med mörkbruna ådror.
Valnöt Ytveden är bara någon centimeter bred och vitgrå till färgen. Kärnveden i europeisk valnöt är gråbrun med mörkare strimmor och livligare struktur än den amerikanska, som däremot är mörkare brun.
Ek Splintveden är gulgrå och kärnan ljus eller mörk-brun. Märgstrålarna är markerade och i vissa fall kan de bilda ett zick-zack mönster eller "blixtar"