Lite om Matbord


Matbordet är kanske en av de viktigaste möblerna i huset. Där tillbringar vi mycket tid och det används ofta till mycket mer än att bara äta på. Formen på ett matbord kan variera, allt efter tycke och smak eller efter utrymme. Här kommer lite information för dig som vill designa ditt egna matbord.

Höjden?
Ett matbord ligger normalt mellan 74-75 cm i höjd. Det viktiga är att höjden är anpassad efter de stolar man har eller ska köpa. Det bästa är att prova stolen mot något bord och anpassa höjden på det nya bordet efter vad som känns rätt.

Hur stort bord behövs?
Vill man ha normalt stort utrymme mellan de som sitter så räkna med 60 cm per person. Bredden på bordet bör vara minst 80 cm så att man inte sitter för nära personen mitt emot. Ett bord som är 180x80 tar alltså 8 personer där man sitter 1 på var kortända. Vill man kunna sitta 10 personer bekvämt bör bordet vara minst 1 meter brett och 2 meter långt så två kan sitta i bredd på kortändorna. Väljer du ett ovalt bord i samma storlek så blir det lite mera plats för de som sitter på kortändorna och du kan klara dig med 80 cm bredd men då bör bordet vara lite längre.

Runda bord fungerar lite annorlunda. Utgå från följande tabell när du väljer storlek på ett runt bord.

Diameter           Bekvämt          Max
100 cm                  4                     5
120 cm                  5                     6
140 cm                  6                     8
160 cm                  8                    10
180 cm                10                    12

Få bordet större:
Det finns flera sätt att få ett bord att bli större. Det vanligaste är kanske en eller flera extraskivor som man använder när man blir fler och det finns några olika principer. Storleken på en extraskiva är normalt 50 cm men kan göras smalare om det är ont om utrymme.

-Bordet är delbart på mitten. Man drar isär bordet och lägger i iläggsskivan. Man kan som mest ha 4 iläggsskivor (max 2 meter) på detta sätt och man kan behöva ett nedfällbart stödben beroende på tyngden. Fördelen med en sådan lösning är att du får ett flexibelt bord som kan bli stort om man vill. Nackdelen är kanske då att man har en synlig skarv mitt på bordet.

-Extraskivor på kortändorna finns i två varianter. Antingen drar man ut två reglar under bordet som man lägger skivan på eller så sitter reglarna fast på extraskivorna. Det andra alternativet ger ett stabilare bord men skivorna är kanske lite mera svårplacerade. Max bredd på skivorna är 50-60 cm vilket gör att du kan förlänga bordet med 1-1,2 meter om du har en skiva på varje sida.

Tips!
Ett alternativ om man vill ha ett stort bord är att kombinera iläggsskivor och extraskivor.

-Klaffar. Klaffbord är ganska vanligt och fungerar egentligen på samma sätt som ovan med skillnaden att skivorna hänger på kortändan i någon typ av gångjärn och som man sedan fäller upp vid behov. Klaffarna kan vara löstagbara eller fastsatta.

-Fällbord. Är ett gammalt koncept om man inte har så mycket plats. Grundbordet kan variera i storlek medan de fasta klaffarna max kan vara lika långa som bordets höjd. Klaffarna sitter fast med gångjärn och kan inte tas bort. Nackdelen med ett fällbord är dels att stabiliteten blir lite lidande eftersom man bara har ett stödben som man fäller ut samt att stödbenet tar lite plats för benen.

-Skivan är delbar. Detta är en lösning för lite lättare skivor där själva skivan är delbar och dras isär medan ben och sarg på bordet står kvar intakt.

Formen:
Kvadratiskt: Den kanske vanligaste formen vilket också är det billigaste alternativet
Runt: Ett runt bord är praktiskt i många avseenden då ingen behöver känna att man sitter ”utanför”.
Ovalt/Ellips/Superellips: är i princip samma sak men ett ellipsformat bord är ofta mera ”ihoptryckt” och har inga raka kanter. Ett ovalt bord kan ha raka kanter på mitten men avrundat på kortsidorna. Hur stor rundning av hörnen man vill ha på ett ovalt bord avgör man själv. Ett ellipsformat bord är egentligen inte att rekommendera som matbord då mycket av ytan försvinner med en sådan form.

Bordsytan:
Eftersom våra bordsskivor ofta består av ädelträ som ek, björk och valnöt bör de behandlas på något sätt. Det vanligaste är att man oljar in dem ett antal gånger tills träet är mättat. Görs detta ordentligt är det inga problem om man spiller på det, se bara till att torka upp det så fort som möjligt. Vi använder oss av en speciell hårdvaxolja (Timberex Heavy Duty) som ger en bra och skyddande yta. Trä är ett levande material och olja försvinner med åren så se till att underhålla bordet genom att olja in det med jämna mellanrum. Det finns även andra möjligheter som hårdvax eller mattlackning.
Om ni har valt en kalksten som bordsskiva så behandlas den med en speciell vätska som baseras på nano-teknik. Stenen behåller sin naturliga färg men ett ger bra skydd mot fläckar.