Lite om Ytbehandling

Vad ska man ha för yta på sin möbel? Ja, det finns många olika varianter och ofta handlar det om tycke och smak.  Man kan börja med att dela upp det i täckande och inte täckande behandling. En vanlig lackfärg är ju täckande och träets ådring försvinner helt och sådan målning gör vi inte. Dessutom är det lite onödigt att använda ett dyrt träslag om man ändå ska täckmåla hela möbeln. Nästa uppdelning kan vara om man vill behålla träets naturliga färg eller om man vill ha något annan färg.

Behålla träets färg

Olja
Att olja en möbel är det enklaste, billigaste och kanske mest effektiva sättet att skydda ytan. Man kan olja in alla träslag vi arbetar med och vi använder oss oftast av en hartsrik olja av märket Timberex Heavy Duty. Oljan ger möbeln ett skyddande lager mot spill samt att man kan slipa ner evetuella repor och märken utan större besvär. De flesta träslagen mörknar lite när man oljar dem. Valnöt t.ex. blir mycket mörkare medan ek bara blir lite mörkare. En annan effekt är att ådringen kommer fram bättre efter att man oljat det. För björken föredrar vi en oljevax från Osmo som inte gör att björken blir flammig vilken den kan bli med  t.ex. linolja.
Oljning ingår alltid, om man vill, i våra priser

Oljevax
Att använda en oljevax ger en lite tåligare yta eftersom det ligger ett lager av vax på ytan. Det är lite krångligare att använda oljevax än vanlig olja och möbeln bli därför lite dyrare. Oljevax finns även i andra kulörer, t.ex vit och svart. Oljevaxen kan sedan poleras om man vill ha ytan lite blankare men den ger inte en helt slät yta och man ser träets struktur.

Lackning
Vissa vill ha en helt slät yta på sin möbel och då är det lackning som gäller. Lackningen kan göras i kombination med alla annan typ av behanding om man vill. Man kan välja mellan matt, halvmatt och blank lackning. Vi gör själva en matt lackning men vi rekomenderar att man lämnar bort möbeln till en lackverkstad om man vill ha en blankare yta.

Ge möbeln en annan färg

Lasering
Man kan lasera möbeln med någon typ av lasyrfärg. Lasyren tränger in i träet och ådringen bibehålls mer eller mindre beroende på färgen. Ett vanligt sätt är att vitlasera med en olja som innehåller vitpigment. Det finns även laserande bets typ Herdins Interiör som är en kombination av betsning och lasering. Vi laserar med lite olika tekniker beroende på användningsområde men mest använder vi produkter från Osmo. Man kan få lasering i ett antal olika kulörer men vitt är den vanligaste.

Betsning
Äkta bets är ett pulver som man blandar med vatten och finns i många olika kulörer. Betsen tränger in i träet och strukturen bibehålls. Betsen ger ingen tålig yta och man måste därför ha en ytterligare behandling, antingen i form av lackning eller en oljevax.
Bets finns även i form av oljebets och lackbets men även dessa kräver en lackning eller oljevax för att få en slitstark yta.


Ytbehandling är en hel vetenskap och vi har inte gått in på andra tekniker som lutning, såpning, blekning, bränning osv.

För enklaste och billigaste (och snyggaste?) lösning rekomenderar vi att enbart olja in möbeln!